Horloges en water

Gregory Huber

Horlogemaker

Horloges en water

Waterdichtheid in de praktijk


De eerdergenoemde fabrieksaanduidingen voor de mate van waterdichtheid van een horloge kunnen in de praktijk als volgt worden vertaald:


3 Atm/ 30 meter (ook wel waterresistant o.i.d. genoemd): bestand tegen regen of spatwater.

5 Atm/ 50 meter: iets beter bestand tegen water, volgens de fabrikant geschikt om mee te zwemmen, in de praktijk blijken ze er vaak toch niet goed tegen te kunnen i.v.m. temperatuurverschillen.

10 Atm/100 meter: deze horloges zijn geschikt voor de meeste watersporten, zoals zwemmen, zeilen en snorkelen in ondiep water. Ze zijn echter ongeschikt voor torenspringen of duiken met perslucht. Ook hier moet weer voor temperatuurverschillen worden opgepast.

20 Atm/200 meter of meer: deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en duiken.


De aanduidingen waterresistant, waterproof etc. zijn niet eenduidig gedefinieerd en worden door elkaar heen gebruikt. Ze zeggen dus weinig of niets over de mate van waterdichtheid van een horloge.

Een ander probleem vormen de zgn. sporthorloges ook wel chronograven genoemd. Deze horloges hebben meestal een grote hoeveelheid knopjes en kroontjes en daarmee ook weer een veel grotere kans op lekkages.

Zeker de laatste jaren zijn deze horloges heel populair geworden en worden ze voor steeds lagere prijzen aangeboden. Deze lagere prijs houdt uiteraard ook een slechtere kwaliteit van de kast in en dus ook weer een grotere kans op lekkages.

Onderhoud van waterdichtheid


Horloges zijn onderhevig aan diverse invloeden die de afdichting van de horlogekast en daarmee de waterdichtheid van het horloge kunnen schaden.


Pakkingen slijten alleen al door het gebruik van de knoppen en drukkers die ze afdichten, en ook door het openen en sluiten van de horlogekast bij bijvoorbeeld het vervangen van de batterij. Ook kunnen pakkingen op termijn uitdrogen of verteren, dit laatste onder meer door zuren die in de transpiratie voorkomen en door blootstelling aan chloor- of zeewater. Ook zeep en shampoos welke bij het douchen gebruikt worden, zijn ontvetters en zorgen voor een snellere veroudering van de pakkingen.


Het komt nogal eens voor dat een kroon of drukker van een horloge wordt gestoten of door een andere oorzaak een klap krijgt, vaak zonder dat de drager van het horloge zich hiervan bewust is. Als de betreffende kroon of drukker hierdoor ontzet is geraakt (hetgeen lang niet altijd zichtbaar is) en niet meer precies op de kast aansluit kan dit tot lekkage leiden. Om deze risico's zo veel mogelijk te verkleinen, worden kronen, drukkers en andere knoppen vaak in de horlogekast verzonken aangebracht.

Maintien de la résistance à l'eau


Les montres sont soumises à diverses influences qui peuvent nuire à leur résistance à l'eau. Pour cette raison, le maintien de l’étanchéité des montres est très importante.